Totalt eierskap på ditt eget ettermæle

En løsning for hvordan du kan administrere din død

VISJON
Dagens løsning og ritualer samt selve prosessen for begravelse er utdatert, og det er flere ønsker og nye behov som de avdøde nå informerer om.

UTFORDRINGER
Dagens utfordringer er:

Gravferdsloven er foreldet i den forstand at den forbyr nye tradisjoner å finne sted, mens våre gamle tradisjoner ikke benyttes og i sterk grad blir endret på for å tilpasses de avdøde. Kirken er ikke lenger et åpenbart valg for en begravelsesseremoni. Kirkegården er langt fra et naturlig valg for alle. Gravferdsloven diskriminerer dermed de overlevende slektninger ved å kreve begravelse på kirkegården samt lite rom for det siste ønsket.

Sorg etter en persons død er så mye mer enn individuelle reaksjoner av savn og lengsel. Sorg omfatter mange livsområder, fra samspillet i familien til kroppen som plutselig nekter å spille på lag. Tapet kan gi tomhet og meningsløshet, men også en sterk erkjennelse av hva som er viktig i ens liv. I denne situasjonen så er det emosjonelt å balansere den avdødes siste ønske med begrensninger som for eksempel at det ikke er lov, i henhold til Norsk lov, å lagre de avdødes aske hjemme eller behandle avdødes aske.

LØSNINGEN
Sorg innebærer at prosessen må tilrettelegges på en slik måte at tapet av et familiemedlem blir en naturlig del av “hverdagen”. Løsningen og forretningsmodellen tar hensyn til at unge mennesker i dag har mindre tabu til døden, og på et tidligere tidspunkt planlegger sin siste reise og farvel til sine venner og familier. Iriz har i samtaler med unge etablert en forståelse av at de ønsker å bli husket for de små hendelser eller bidra på “dulting” selv når de er døde (Nudging). Iriz har etablert en mulig løsning for hvordan du kan administrere din død, fra samlet dokumentasjon på dine verdier til hvordan du kan presentere dine verdier og ettermæle. Visste du at din aske kan omdannes til korallrev, blå diamant, skulptur, glasskunst, etc? Iriz ønsker å digitalisere arven etter ens død på en slik måte at du har kontroll og samtidig gir direktiver på din egen prosess.